Chiller bakımı ve onarımı işlemleri oldukça önemlidir. Teknik servis elemanları ile yapılan bu bakımlarda sistemin optimum şekilde çalışabilmesi için gerekli müdahaleler yapılır. Chiller soğutma sistemi cihazlarına sezon başında ve sezon sonunda olmak üzere yılda iki kez kapsamlı bakım yapılması gerekir. Bu bakımlardan ilki çalıştırılma ikincisi ise son çalıştırılma şeklinde yapılmalıdır.
İçindekiler
ToggleChiller periyodik bakım işlemleri nelerdir?
Chiller soğutma sistemlerinin günlük, haftalık, aylık ve yıllık periyotlar halinde bir dizi bakımları mevcuttur. Her bakım sürecinde chiller soğutma makinesinin farklı bir yönüne önem verilir. Bu alanlarda sorunlar tespit edilir ve tespit edilen sorunlar da uzmanlar tarafından giderilir. Chiller cihazlarının bakımlarına örnek vermek gerekirse günlük bakım işlemleri sırasında kontrol edilen unsurlar şunlardır:
- Günlük elektrik tüketim bilgilerine göz atlır.
- Aşırı gürültülü çalışma durumu olup olmadığı incelenir.
- Titreşim durumuna bakılır ve titreşim artmışsa sebepleri araştırılır.
- Yoğuşturucu ve buharlaştırıcı kontrolü yapılır.
- Giriş ve çıkışlardaki su sıcaklıkları ölçülür ve düzenli aralıklarla not edilir.
- Basınç farkı izlenir ve ani basınç değişikliklerinde müdahale edilir.
- Yağ sevilerini kontrol edilir.
- Yağın renginde değişim olup olmadığı gözlemlenir.
Chiller bakımı nasıl yapılır?
En verimli ve düşük maliyetli iklimlendirme avantajlarından yararlanabilmek için chiller gurubu soğutma sistemlerinin periyodik bakımlarına önem verilmelidir. Haftalık olarak gerçekleştirilen chiller bakımlarında da arıza yapabilecek alanlara yoğunlaşılır ve bu alanlarda varsa tespit edilen arızalar onarılır. Bunun dışında chiller haftalık bakım periyodunda yapılan işlemlerden bazıları şunlardır:
- Chiller cihazı üzerindeki kaçaklar kontrol edilir.
- Soğutucu kaçağı, akışkan kaçağı gibi yerlere yoğunlaşılır.
- Yağ kontrolü yapılır.
- Yağın rengindeki değişimler gözlemlenir ve not edilir.
- Kayış ve kavrama ayarları kontrol edilir.
- Kavrama sisteminde aksama varsa tamir edilir.
Chiller bakımı onarımı periyotları
Yukarıda bahsettiğimiz üzere chiller soğutma sistemlerinin bakım ve onarım periyotları; günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak ayrı zaman dilimlerine bölünür. Her bakım sürecinde yapılması gerekenler ve yoğunlaşılması gereken bölgeler farklılaşabilir.
Soğuk Hava Deposu Maliyeti
Soğuk hava deposu maliyeti hakkında detaylı bilgi almak için diğer konumuzu ziyaret edebilirsiniz.
Chiller soğutma sistemlerinin en verimli çalışması için yılda 2 kere kapsamlı bakıma girmesi şarttır. Yıllık bakım işlemleri detaylı bir servis olduğu için pek çok elektriksel düzeneğin de bu süreçte kontrolden geçmesi gerekir. Temel anlamda yıllık chiller bakımında yapılması gereken işlemlerden bazıları şunlardır:
- Chiller soğutma sistemi cihazının elektriksel düzenekleri kontrolden geçirilir.
- Cihazın pompaları ve motor elemanları kontrol edilir.
- Kontrol elemanlarının kalibrasyon işlemleri yapılır.
- Chiller cihazın performansını arttırmak için komple temizlikten geçirilir.
- Yağ filtresi bu bakım periyodunda yenisi ile değiştirilir.
- Yıllık bakım uygulamalarının dışında 3 yılda bir olacak şekilde yoğuşturucu ve buharlaştırıcı borulara eddy curret testi uygulanmalıdır.
Chiller bakımı arıza firmaları
İklimlendirme koşullarını sağlamak için en çok tercih edilen chiller soğutma sistemleri pek çok farklı alanda kullanılabilir. Bu makinelerin çalışma ortamı ve yanlış kullanımı sonrasında bazı arızalar gündeme gelebilir. Bu tür istenmeyen durumlarda yüksek maliyetli sorunlarla karşılaşmamak adına chiller bakım arıza firmalarından profesyonel destek almak önemlidir.
Chiller Bakımı ve Onarımı Teklifi
İklimlendirme ve chiller soğutma sistemleri konusunda deneyimli personeli ile hizmet veren Güldem Endüstriyel A.Ş. chiller bakım arızaların önüne geçerek, büyük çaplı maliyetlerle karşılaşmadan enerji tasarrufu sağlayarak verimli bir kullanım elde edilebilir.
Chiller periyodik bakım faydaları nelerdir?
Pek çok farklı sektörde kendine kullanım alanı bulan chiller soğutma sistemlerinin düzenli bakımı ve gerekli parça değişimi, periyodik takvime uygun bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Deneyimli teknik servisin desteği ile yapılan bu periyodik bakım işlemlerinin chiller soğutma makinesinin çalışmasında pek çok faydası bulunmaktadır. En başta düzenli chiller bakımı ve gerektiğinde yeni parça değişimi enerji tüketimim yüzde 30 oranında azaltmaktadır.
Bir örnekle açıklamak gerekirse 20 senelik bir chiller soğutma sistemi cihazının enerji tüketimi, yıllardır çalışmaya bağlı olarak aşınmalar da göz önüne alındığında 0.80 kW/ton olabilir. Bu sevilerin üzerine çıkan chiller soğutma cihazları da sık sık görülebilir. Dolayısıyla yeni cihazlarda veya periyodik bakımları aksatılmadan düzenli yapılan chiller cihazlarda ise bu rakam 0.50 kW/ton seviyesine kadar düşmektedir. Bu nedenle chiller soğutma sistemleri kullanırken bir yandan enerji tasarrufu sağlamak isteyen firmaların mutlaka deneyimli teknik servis elemanlarına chiller periyodik bakımlarını yaptırmaları tavsiye edilir.
Chiller soğutma cihazı eşanjör temizliği nasıl yapılır?
Bu soğutma sistemlerini kullanan tesisler, düzenli chiller bakımını yaparak enerji maliyetlerini düşürebilirler. Aynı zamanda operasyonel verimliliği arttırmak ve güç yüklerini azaltarak işçilik masraflarından tasarruf sağlamak da mümkün olmaktadır. Doğru alet ve ekipmanlar kullanarak chiller cihazlarının eşanjör temizliği gerçekleştirilebilir. Sistem temizleme makineleri, yıllık veya aylık periyodik bakımlardan sonra chiller makinelerinin tertemiz bir şekilde çalışmasını sağlar. Ancak bunun için doğru ekipmanların kullanılması çok önemlidir.
Chiller soğutma sistemlerinin içine yerleşen ağır tortuları yumuşatıp temizlemek gerekir. Çamur, yosun gibi yumuşak birikintiler de temizlenmelidir. Böylelikle ideal ve ekonomik bir kullanım avantajı elde edilebilir. Aynı zamanda chiller soğutma sistemleri temizleme kimyasalları da temizleme işlemlerinde mutlaka yer edinmelidir. Periyodik kireç sökme uygulaması, chiller cihazlar içinde ileriye yönelik tortu birikimini önlemek adına çok önemlidir. Bu temizlik işlemleri, işletme maliyetlerini düşürerek chiller cihazın kullanım ömrünü uzatır.