Süt ve süt ürünleri arasında yer alan peynir soğuk hava deposu tesisleri ile muhafaza edilmesi gereken gıda ürünlerindendir. Ticari hizmete konu olan peynirlerin üreticiden çıkıp tüketiciye ulaşana kadarki süreçte tazeliğini ve tadını koruması için ideal koşullarda üretilen soğuk hava depolarına ihtiyaç duyulmaktadır.
İçindekiler
TogglePeynir soğuk hava deposu
Türkiye’de peynirlerin soğuk depolama işlemi görmesini iki bölümde ele almak gerekmektedir.
Bunları kısaca incelemek gerekirsek;
- Peynirin olgunlaşma aşamasında soğuk depolama ihtiyacı ve
- Olgunlaşma süreci tamamlanmış peynirin muhafaza edilmesinde soğuk depolama ihtiyacı şeklindedir.
Bilindiği üzere işlenmemiş peynirin oldukça serin ve ideal koşullarda bir süre bekletilmesi gereklidir. Çünkü bu bekleme işlemi sırasında peynirin kendi türüne bağlı olarak özel tat, koku, görünüm ve kıvam kazanma süreci söz konusudur. İşte peynir imalatı sırasında bu beklenen özel sürece olgunlaşma evresi adı verilmektedir. Peynirin olgunlaşma sürecinde genellikle küme halinde, özel soğutulmuş alanlarda ve raflarda muhafaza edilmesi söz konusudur.
Peynir imalatında olgunlaşma sürecindeki depolama işlemlerinde bazen tenekelere konulmuş, salamura içinde de ham peynirin olgunlaşması beklenir. Peynir olgunlaşma sürecinde en önemli husus, ortam sıcaklığının ve bağıl nemin ideal seviyede tutulmasıdır. Sıcaklık olgunlaşmayı gerçekleştiren mikroorganizmaların etkinliğini belirleyen en temel değişkendir. Sıcaklık artarsa peynirin olgunlaşması ve dolayısıyla da tat veya koku bakımından kalitesi de değişecektir.
Peynir Soğuk Hava Deposu Maliyeti
Soğuk hava deposu maliyeti hakkında detaylı bilgi almak için diğer konumuzu ziyaret edebilirsiniz.
Peynir soğuk hava deposunda olgunlaşma sürecinde ideal koşullar elde edilirken, ürünlerin kalitesini bozmamaya özen gösterilmelidir. Laktik asit bakterilerinin gelişmesini sağlayan sıcaklık, propiyonik asit bakterilerinin de gelişmesini sağlayacak seviyede tutulmalıdır. Sert peynir türlerinde sıcaklık azaldıkça olgunlaşma süreci genellikle yavaşlayacak ve bu sürede peynirin kalitesi yükselecektir. Fakat sıcaklık seviyesinin peynirin yapısını ve doğal özelliklerini bozacak seviyelere kadar düşürülmemesine de özen gösterilmelidir.
Peynir soğuk hava deposu kurulumu
Uzun yıllar boyunca standart bakım dışında ekstra bir masrafla karşılaşmadan peynir soğuk hava deposu kurulumu avantajlarından yararlanmak için tecrübeli ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
Peynir soğuk hava deposu tesisi
Olgunlaşmasını tamamlamış peynir türlerinde soğuk hava depolaması sürecinde dikkat edilmesi gereken koşullar ortam sıcaklığı ve bağıl nemdir. Çeşitli peynirlerin farklı sıcaklık derecelerindeki depolanma süreleri şu şekilde değişiklik göstermektedir:
- Eritme peyniri – 5 derecede 1 yıl, 15 derece 9 ay muhafaza ömrüne sahiptir.
- Çok sert peynir türleri – 5 derecede 6 ay, 15 derece 3 ay muhafaza ömrüne sahiptir.
- Sert peynir çeşitleri – 5 derecede 6 ay, 15 derece 3 ay muhafaza ömrüne sahiptir.
- Yarı sert peynirler – 5 derecede 4 ay, 15 derece 3 ay muhafaza ömrüne sahiptir.
- Yumuşak peynirler – 5 derecede 1.5 ay, 15 derece 1 ay muhafaza ömrüne sahiptir.
- Aseptik üretilen taze peynirler – 5 derecede 1 ay, 15 derece 3 hafta muhafaza ömrüne sahiptir.
Peynir üretimi ve tedarik sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimiz, firmamızı tercih ederek ihtiyaç duydukları soğuk hava depolarına kolaylıkla ulaşabilmektedir. Depo içindeki tüm koşulların özel olarak projelendirdiği bu süreçte, en ideal nem ve sıcaklık derecesine uygun ekipmanlar kullanılmaktadır.