Depolama sırasında ürünün bozulması da büyük ölçüde sıcaklığa bağlı olduğu için bu noktada meyve soğuk hava deposu tesislerinin profesyonel şekilde tasarlanıp, kaliteli materyaller ile kurulumu çok önemlidir.
İçindekiler
ToggleMeyve soğuk hava deposu
Türkiye’de soğuk hava depolarında muhafaza edilen meyvelerin başında elma gelmektedir. Genel olarak 15 Haziran tarihinden aralık ayının son günlerine kadar hasat edilebilen elmaların türüne göre farklı hasat tarihleri de bulunmaktadır.
Elmaların uzun süre soğuk ortamda muhafaza edilmesi için ideal özeliklere sahip soğuk hava depoları kullanılmalıdır. Elmaların doğal yapısı göz önünde bulundurularak ideal depolama derecesine yavaş yavaş ulaştırılması gerekir. Depo koşullarında optimal ısı derecesi 2 ila 4 derece arasında değişen elmalar için uygun bağıl nem ise yüzde 90 oranında olmalıdır. Bu koşullarda saklanan elmalar, 3 aydan 12 aya kadar bozulmadan depolanabilir.
Soğuk hava depolarında muhafaza edilen diğer bir ürün olan armut da cinsine göre Temmuz ayından Ekim ayı sonuna kadar hasat edilmektedir. Uygun koşullarda muhafaza edilen armutlar 10 ay boyunca tazeliğini korumaktadır. Armut için saklama sıcaklığı -1 ile +4 derece arasında değişmektedir. Santa maria armudunda yüksek nem gerektiği için buzhane tesislerinde nemlendirme sağlanmalı, deveci armudunda çok yüksek nem istenmediği için oda doğal nem koşullarında bırakılmalıdır.
Meyve Soğuk Hava Deposu Maliyeti
Soğuk hava deposu maliyeti hakkında detaylı bilgi almak için diğer konumuzu ziyaret edebilirsiniz.
Üzüm de diğer meyve türlerinin aksine hasat edildikten sonra olgunlaşmaya devam etmediği için kısa süre içinde ön soğutma uygulanmalıdır. Depo ısısının -1 ile 0 derecelerde olduğu üzüm soğuk hava depolarında, bağıl nem oranının yüzde 90 ile 95 seviyesinde olması gerekir. Bu ortamda u kaybı fazla olduğu için üzüm soğuk hava depolarının nem oranının yüksek tutulması önemlidir. Bu koşullar sağlandığı takdirde üzümün depolama süresi de 3 ay ile 6 ay arasında değişir.
Meyve soğuk hava deposu kurulumu
Uzun yıllar boyunca standart bakım dışında ekstra bir masrafla karşılaşmadan meyve soğuk hava deposu kurulumu avantajlarından yararlanmak için tecrübeli ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
Meyve soğuk hava deposu tesisi
Müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışını benimseyen firmamız, deneyimli soğuk hava deposu projelendirme ekibi ve personeliyle en kaliteli soğuk hava depolarını imal etmektedir. Müşteri taleplerine ve ihtiyaçlarına uygun koşullarda üretilen soğuk hava depolarında tavan ve zemin kaplamalarının yanı sıra duvarlar da poliüretan dolgulu sandviç panellerden oluşur. Bu sayede meyve soğuk hava depoları hızlı ve pratik bir şekilde kurulabilmektedir.
Meyve soğuk hava depolarının kurulumunda da sürgülü tip veya menteşeli tip kapılar tercih edilebilmektedir. Kapı kenarlarında alüminyum profiller ve bu profillere geçmeli silikon esaslı bombeli lastikler kullanılarak deponun işlevselliği de arttırılmaktadır. CE belgeli soğutma ünitelerimiz sayesinde siz de meyve hasadından sonra ideal muhafaza ortamı sağlamak için ihtiyacınız olan soğuk hava deposuna ulaşabilirsiniz.
Meyve soğuk hava deposu kaç derece olmalı?
Meyvelerin, hasadın ardından tüketiciye ulaşana kadar ilk günkü tazeliğini koruması ve uzun süreler boyunca ideal şekilde muhafaza edilebilmesi için belirli derecede depolanmalıdır. Bu sıcaklık dereceleri -1 ile 10 derece arasında, meyvenin türü ve niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Meyvenin iç yapısının bozulmaması ve tadını kaybetmemesi için donma derecelerinin üzerinde muhafaza edilmelidir.
İdeal bir sıcaklık seviyesinin oluşturulması durumunda meyveler, saklama süreleri boyunca bozulma riski taşımadan güvenle muhafaza edilebilir. Bu sayede tüketiciye ulaştırılan meyvelerde de hem üretici açısından hem de ülke ekonomisi açısından herhangi bir kayıpla karşılaşılmayacaktır. Meyvelerin türüne göre soğuk hava depolarının farklı özellikleri ve sıcaklık derecelerinin sağlanması gerektiği bilinmelidir.